Protecția colecțiilor

Colecțiile de bibliotecă disponibile pentru cititori în zona de acces liber sunt vulnerabile la furt. Acest spațiu unic, conceput special pentru comoditatea utilizatorilor și accesul la resursele bibliotecii, permite împrumuturile și rambursările publicațiilor prin self-service. Colecțiile disponibile în acest mod trebuie să fie protejate eficient de sustragerea neautorizată.

Bibliotecile care oferă resurse cu acces liber le protejează de sustragerea neautorizată folosind sisteme avansate anti-furt. Aceleași etichete RFID de bibliotecă lipite în cărți, stochează informații despre titlul respectiv din bibliotecă, dar servesc, de asemenea, și pentru protejarea împotriva furtului. Când cartea cu o protecție activă trece între antenele anti-furt, se pornește alarma, fiind informat personalul de bibliotecă printr-un semnal acustic și luminos. De asemenea, sistemul anti-furt transmite un mesaj bibliotecarului privind publicația care a declanșat o alarmă de securitate. Opțional, este posibilă și blocarea ușii. La fel funcționează și cutiile de siguranță ALPHA cu o etichetă de bibliotecă RFID lipită, în care pot fi păstrate publicații pe CD, DVD sau Blu-ray.

Oferta Arfido include și dispozitive de protecție și etichete care funcționează în baza tehnologiei electromagnetice (EM). Cu toate acestea, ele reprezintă o alternativă mai puțin eficientă la soluțiile radio (RFID).

 • Antene anti-furt

  Oferirea colecțiilor cu acces liber impune utilizarea unor soluții de securitate discrete pentru a le proteja. Arhitectura modernă a bibliotecilor contemporane, dar și stilul interioarelor din epocile trecute, necesită soluții care împreună cu eficiența lor înaltă se potrivesc perfect cu interiorul, nu perturbă armonia și subliniază unicitatea.

 • Etichete de bibliotecă RFID

  Etichetele de bibliotecă RFID, pe lângă stocarea de informații și publicații, sunt și un element esențial al sistemului inteligent anti-furt.

 • Cutiile de securitate ALPHA

  În multe biblioteci, pe lângă împrumutul cărților sunt împrumutate și colecții de multimedia pe CD sau DVD. Aceste elemente mici sunt ușor de ascuns și încercările de sustragere ale acestora sunt greu de identificat.

 • Blocarea ușii

  O completare a sistemului anti-furt este blocarea electromagnetică a ușii.